KNUFFELEN MET JE HOND IS VOOR JE HOND BELANGRIJK, HIER LEES JE WAAROM

08-08-2020

Honden worden al gauw meegezogen in onze stress, angsten en onzekerheden. Geen ontkomen aan. We zijn verbonden met elkaar en reageren op elkaars stemmingen en gevoelens die gewoon voelbaar zijn. Dat is heel normaal.

In een stressperiode wordt veel cortisol door t lichaam aangemaakt. Dit hormoon dient ervoor dat je allert blijft en snel kunt reageren als t moet.

Dit hormoon regelt nog veel meer in het lichaam. Het heeft ook invloed op de spijsvertering, het humeur en de vetopslag (reserve) en de weerstand van het immuunsysteem.

Om dit hormoon terug in balans te brengen is ontspannen en je veilig en geborgen voelen van levensbelang. Onder andere Meditatie en een veilige leefomgeving bij elkaar zorgt dat er rust komt in je lichaam.

Ik las laatst, en ik herken het uit mijn eigen ervaringen, dat het allerbeste medicijn om het stresshormoon cortisol te laten zakken, de volgende twee punten zijn. Iedereen heeft die zelf onder controle. Het zijn EENVOUDIGE KEUZES die iedereen voor zichzelf kan maken

1) KNUFFELEN

JA, je leest het goed. GA KNUFFELEN! MET JE HOND! HET IS DE NATUUR! honden genieten ervan, als ze niet te gestresst zijn. Wil je hond niet knuffelen? Dan is dat een teken dat hij te gestresst is, waardoor hij geen aanraking kan verdragen. Geen behoefte hebben is iets anders.

Je wist dat natuurlijk al: knuffelen is gezond. Zonder knuffelen ontstaat lichaamshonger en niet, te weinig knuffelen en geknuffeld worden geeft stress. Weet je dat veel honden dat hebben? Lichaamshonger. Ze willen veel meer geknuffeld worden dan wij doen en tijd voor maken. Knuffelen is meer dan een aai of een beloning. knuffelen is LIEFDE delen. Veiligheid en geborgenheid bij elkaar vinden. UITRUSTEN bij elkaar. Knuffelen, omhelzen, een zoen en vanuit liefdevolle aandacht je hond strelen, masseren en aaien ( als je t zo wilt noemen) uit het hart, niet nadenken maar voelen. Een liefdes en gezondheidscadeau.

Dus: GA JE HOND KNUFFELEN. Schaam je niet. Een hond is niet zomaar een hond. Het is een hart connectie zoals het bij mensen zelden te vinden is. Door te knuffelen zakt het cortisol hormoon en stress zowel bij jou als je hond. Heerlijk toch!

Door je hond te knuffelen, en liefde te delen, krijgt je immuunsysteem een boost en dat van je hond ook. En daardoor zijn jullie minder vatbaar voor virussen, infecties of wat dan ook.

Met knuffelen wordt het hormoon OXYTOCINE aangemaakt. De tegenhanger van het stresshormoon Cortisol. HET gelukshormoon, vertrouwenshormoon en verbindingshormoon. Kun je voorstellen wat er in het lichaam gebeurd als het stresshormoon Cortisol het gelukshormoon Oxytocine afbreekt? Want precies gebeurd er. Dus: heel veel knuffelen, misschien zelfs minder wandelen, behalve als het de hond ontspant. En samen veel slapen.

2) veel en goed slapen.

Dat is zo belangrijk om de cortisol te doen zakken. Alleen als deze hoog is, lukt t niet om te slapen of door te slapen en kom je in de ochtend moeilijk op gang. De stress houdt de hond wakker en actief en ons mensen ook.

Meditatie, de natuur in! je hoofd leeg maken, ontspannen, veel met je hond en/of partner knuffelen doet wonderen en zo hou je elkaar gezond!

Probeer het maar!! Hierdoor gaat het gelukshormoon weer leven tot bloei komen en krijgen virussen minder vat op je gezondheid.